- This event has passed.
Wegetariada – Jedzenie Zamiast Bomb / Food Not Bombs Szczecin / Piwnica Kany
23/09/2023 12:00 - 21:00
W nawiązaniu do najlepszych tradycji szczecińskiego środowiska alternatywnego zapraszamy na Wegetariadę będącą benefitem na rzecz działalności kolektywu “Jedzenie Zamiast Bomb”.
Program Wegetariady:
12:00 Joga (zabierz z sobą matę i koc do ćwiczeń)
wykłady
13:00 Historia inicjatywy Jedzenie Zamiast Bomb / działalność grupy Food Not Bombs w Białorusi
14:00 “Jadłodzielnia Szczecin” – Elżbieta Abramowicz
15:00 “Nie popełniaj tych błędów jeśli jesteś wege” – dietetyczka Joanna Sołowińska
13:00 Historia inicjatywy Jedzenie Zamiast Bomb / działalność grupy Food Not Bombs w Białorusi
14:00 “Jadłodzielnia Szczecin” – Elżbieta Abramowicz
15:00 “Nie popełniaj tych błędów jeśli jesteś wege” – dietetyczka Joanna Sołowińska
warsztaty
13:00-15:00 Warsztaty poświęcone rękodziełu: szydełkowanie, makrama i robienie na drutach
15:00-17:00 Zajęcia twórczo-plastyczne – warsztaty dla dzieci – prowadzi Łucja Siuda (malowanie, wycinanie i robienie form przestrzennych z materiałów już raz użytych – recykling)
17:00-19:00 Origami dla dzieci i dorosłych
15:00-17:00 Zajęcia twórczo-plastyczne – warsztaty dla dzieci – prowadzi Łucja Siuda (malowanie, wycinanie i robienie form przestrzennych z materiałów już raz użytych – recykling)
17:00-19:00 Origami dla dzieci i dorosłych
W trakcie Wegetariady będzie można zrobić okazjonalny nadruk sitodrukowy. Weź ze sobą koszulkę, bluzę lub torbę, a my go wykonamy.
Będzie loteria fantowa, koncerty.
W tracie Wegetariady będzie można spróbować wegańskiego jedzenia, ciast i różnych wypieków przygotowanych przez kolektyw Jedzenie Zamiast Bomb.
Wstęp na wydarzenie – wolna cena, tyle ile uznasz. Całość przeznaczona będzie na naszą działalność.
Szczeciński kolektyw “Jedzenie Zamiast Bomb” jest nieformalną grupą aktywistyczną istniejącą od 1999 roku i w sezonie jesienno-zimowym pomaga osobom potrzebującym, w kryzysie bezdomności. W okresie od listopada do kwietnia w każdą niedzielę przygotowuje wegańskie posiłki dla ponad 100 osób. Cały dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony na zakup produktów spożywczych.